top of page
  • SMRO

Mediation en klimaatvraagstukken in mondiaal perspectief

Initiatief voor het oprichten van een Europese divisie

Meer weten? Meedoen? Laat het ons weten!

Mediators Beyond Borders International (MBBI) is een internationale NGO, opgezet door Ken Cloke, mediator van het eerste uur en inspirator van het Centrum van Conflicthantering. Sinds enige tijd kent MBBI ook een divisie Climate Change Policy Project (CCCP) welke zich bezighoudt met capacity building: mensen leren om beter met conflicten om te gaan die voortkomen uit klimaatverandering of door de acties die klimaatverandering tegenaan.

Het mooie van deze organisatie is dat ze ‘global’ is en klimaatproblemen zijn – zoals we allemaal weten – ook wereldomspannend. Als lid van deze divisie van MBBI houden we ons bezig met vraagstukken rondom de effecten van klimaatverandering en instrumenten als mediation en stakeholder participatie om in dialoog te gaan met de verschillende partijen.

De divisie is nog behoorlijk US-gedomineerd, wat inhoudt dat de zoom-vergaderingen soms middernacht plaatsvinden. Ook de problematiek die geadresseerd wordt, is vooral gelegen in vraagstukken die zich in de US voordoen, maar daardoor niet minder interessant. Zo gaat het bijvoorbeeld over Indigenous People of First Americans die geen duurzaam bestaan kunnen opbouwen door klimaatverandering (o.a. door verwoestijning van hun leefomgeving) of olie- en mijnbouw in hun territoria. Maar ook vraagstukken rondom overbevissing en opwarming van de polen waardoor lokale bevolkingsgroepen niet meer in hun onderhoud kunnen voorzien zijn thema’s waar de werkgroep mee bezig is. Of wat dacht u van waterconflicten: een groot probleem dat alleen maar zal toenemen.

Reden te meer dat recent het initiatief is ontstaan om een Europese afdeling van MBBI op te richten, die het overleg (qua tijdzones) makkelijker zal maken. Maar die zich ook zal richten op mondiale vraagstukken met directe impact op Europese landen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de klimaatvluchtelingen op Lesbos.


Kortom: werk aan de winkel! Ook voor mediators uit Nederland die werkzaam zijn in de milieusector en leefomgeving!

14 oktober 2020

Drs. Linda Reijerkerk

Directeur Centrum voor Conflicthantering

Nieuwe Gracht 74, 2011 NJ Haarlem

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Stikstof en mediation kunnen niet zonder elkaar

Transities en weerstand vanuit de samenleving gaan hand in hand. De mate waarin een samenleving een transitie accepteert, is bepalend voor de mate van duurzaamheid van de gevonden oplossing. Het drast

Comments


bottom of page