top of page
Foto van schrijverAnne Merkx

Meld je aan voor het lustrumsymposium op 6 november

Bijgewerkt op: 25 sep.

Woensdag 6 november 2024, Stadskasteel Oudaen te Utrecht 

Hoe maak je slim gebruik van de ruimte die de Omgevingswet biedt binnen de kaders die de wet voorschrijft? Voor het bouwen van woningen, voor bedrijven, voor de landbouwopgaven, biodiversiteit, een schoon milieu? Hoe werken bedrijven, de overheid en burgers samen bij deze opgaven in de fysieke leefomgeving? Op woensdag 6 november krijg je antwoord op deze vragen tijdens het lustrumsymposium ‘Samen maken we Ruimte’ van SMRO.


SMRO staat voor Stichting Mediation in Milieu en Ruimtelijke Ordening. De stichting zet zich in om conflicten in de leefomgeving, op het gebied van milieu en ruimtelijke ordening, op te lossen en nuttig te maken.


 

We vieren tijdens dit lustrum het 25-jarig bestaan van SMRO. Tijdens het symposium bespreken we de actuele vraag hoe we in Nederland keuzes maken en voortgang boeken bij de verschillende opgaven die in de schaarse ruimte hun plek nodig hebben. Overheid, bedrijven en burgers, ‘Samen maken we ruimte’. Maar hoe dan? Hoe helpen we het goede gesprek voeren tussen uiteenlopende belangen? De Omgevingswet kan daarbij een aanmoediging zijn, maar ook een sta-in-de-weg. We prikkelen met de discussie over de kunst van de wederkerige dialoog, met de Omgevingswet in de hand en gedachte.


We bespreken welke rol mediators en procesbegeleiders kunnen spelen bij vraagstukken die onvermijdelijk ontstaan bij het inrichten van de leefomgeving en wat ervoor nodig is om die rol goed in te vullen in de opgaven van o.a. ruimte, klimaat, biodiversiteit (natuur) en milieuvervuiling. Dat doen we aan de hand van aansprekende praktijkvoorbeelden.

 

Kortom een inspirerende middag voor iedereen die zich bezighoudt met deze thematiek.


Geef je hieronder op voor woensdag 6 november 2024 van 12.00 tot 18.00 uur.

De bijeenkomst vindt plaats in Stadskasteel Oudaen, Oudegracht 99, 3511 AE Utrecht.


De kosten voor deze dag bedragen € 95,- excl. btw. Studenten betalen €25,-.incl. btw.

Voor MfN-registermediators zullen PE-punten worden aangevraagd.


Programma

  • 12.00 Inloop, Registratie en lunch

  • 13.00 Opening en welkom door dagvoorzitter Nathalie Olijslager-Jaarsma (Directeur Stabiliteit en Humanitaire Hulp, Ministerie van Buitenlandse Zaken)

  • 13.10 Plenair programma, met bijdragen van o.a.:

    Hoe geven we elkaar ruimte? door Hans Bekkers (voorzitter SMRO)

    De kunst van de Wederkerige dialoog, met de omgevingswet in de hand en in gedachte door Harm Borgers (KokxDeVoogd)

    Economie van effecten, recht van effecten door Jurgen van der Heijden (TNO Vector)

  • 14.10 Sprekers in gesprek met de zaal (o.l.v. dagvoorzitter)

  • 14.40 Lagerhuisdebat aan de hand van prikkelende stellingen

  • 15.00 Pauze

  • 15.30 Drie parallelle workshops (maak op de dag zelf een keuze)

  • 16.45 Plenaire afsluiting en conclusies

  • 17.00 Netwerkborrel

  • 18.00 Einde




Workshops

  1. Van Land tot Pand. Jurgen van der Heijden (TNO Vector) en een SMRO-mediator

    Dit is een casus van een reeks overheden en van bedrijven en NGO’s die veeteelt willen vervangen door vezelteelt. De vezels komen van het land en worden verwerkt tot bouwmaterialen, het pand. In dit proces komt een keten van veertien voordelen tot stand, waaronder bodemverbetering, CO2-opslag, minder stikstof uitstoot, betere energieprestatie van gebouwen, etc. Tijdens de workshop onderbouwen en bediscussiëren we het verhaal van Jurgen over economie en recht van effecten en verkennen we hoe een gemeenschap van partijen samen tot innovaties kunnen komen.


     

  2. Duurzame vrijheid. Harm Borgers (KokxDeVoogd) en een SMRO-mediator

    Negatieve vrijheid - datgene doen wat jou goed uitkomt, voor zover het een ander niet onevenredig schaadt - is een vorm van vrijheid van het individu, die juridisch wordt geborgd met vergunningen, contracten en dergelijke. Positieve vrijheid - om met jouw eigen handelen iets goeds te veroorzaken voor anderen - is een vorm van vrijheid van het individu, die juridisch wordt geborgd met zorgplichten en rechtsbeginselen. De Omgevingswet maakt gebruik van beide vrijheden en zet daardoor de klassieke basis van het recht (de bescherming van negatieve vrijheid van een individu) op z’n kop. In de workshop gaan we in gesprek over de betekenis van negatieve en positieve vrijheid uit het verhaal van Harm voor mediation en beleidsbemiddeling: hoe maak je er gebruik van en hoe laat je beide tot hun recht komen? We gaan daarbij de uitdaging aan om de wederkerige dialoog zo in te richten dat er plaats is voor toekomstige generaties en voor stakeholders van elders op de wereld. Als dat lukt, ontwikkelt positieve vrijheid zich tot duurzame vrijheid.

     

  3. De stem van de natuur aan de mediationtafel! Rembrandt Zegers en een SMRO-mediator

    Rembrandt Zegers gaat in gesprek naar aanleiding van zijn nieuwe boek ‘Making Nature Social’. Rembrandt zegt hierover: “Making Nature Social ontstond als idee voor onderzoek toen ik bij Greenpeace International werkte. Greenpeace heeft als motto ‘giving nature a voice’. Maar dan vroeg ik altijd: ‘Hoe ken je dan die voice’? De natuur gebruikt toch geen mensentaal? Het boek laat zien dat de relatie met de natuur er altijd is, maar in onze cultuur ‘weggepoetst’ wordt door onze organisatie vanuit de ratio en taal. Nu we leven in het bewustzijn van de snel op ons afkomende klimaatcrisis en crisis van de afbraak van biodiversiteit, grondstoffen en milieuhygiëne, is het besef dat wij niet de enige actoren zijn een uitdaging tot cultuurverandering.” En met cultuurverandering bedoelt hij in het groot en praktisch ook in het klein. In deze workshop laat Rembrandt een indeling van soorten relaties zien (er zijn er 7) en geeft hij praktische handvatten hoe de ‘voice’ of nature gevonden kan worden juist door de natuur (en de niet menselijke dieren) als actor te gaan zien.



98 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Komentáře


bottom of page