top of page
  • SMRO

Voorbeeld Participatietraject bedrijventerreinen in een stedelijk gebied

Bijgewerkt op: 22 jun. 2021

Het stedelijk gebied groeit en blijft in beweging. Om te zorgen dat er ook in de toekomst voldoende werk en werkplekken zijn, wil een gemeente haar bestaande bedrijventerreinen vernieuwen. Bijvoorbeeld door oude gebouwen op te knappen, de hoogte in te bouwen of door wonen, werken en ontspanning te combineren. Het bedrijventerrein is ook aan vernieuwing toe. Samen met de ondernemers, eigenaren en inwoners wil de gemeente daarom een gebiedspaspoort maken: een plan voor de toekomst.


Ontwikkelen bestaande bedrijventerreinen

De gemeente wil bestaande bedrijventerreinen verder ontwikkelen, zodat ze duurzamer worden en klaar zijn voor de toekomst. Want voldoende bedrijfsruimte, werkplekken en banen zijn belangrijk. Er is in dit gebied veel vraag naar ruimte voor bedrijven. Op de bestaande terreinen komen weinig plekken vrij voor nieuwe bedrijven. Dat komt doordat bedrijven niet doorstromen, maar op de plek blijven waar ze zitten. Vaak bieden de terreinen ook niet precies wat bedrijven zoeken.


Samenwerken

De grond en de gebouwen waar het om gaat, zijn van eigenaren en ondernemers. Daarom wil de gemeente samen met hen gebiedspaspoorten maken. In een gebiedspaspoort staan de wensen voor de toekomst van het gebied. Deze gebiedspaspoorten vormen het uitgangspunt om plannen te maken. Meedenken

De gemeente wil de gebiedspaspoorten voor de verschillende gebieden maken met alle betrokken partijen. Daarom vraagt zij eigenaren, ondernemers en betrokkenen om mee te denken en mee te praten over de wensen voor deze gebieden.


Wat doet de gemeente?

De gemeente brengt eigenaren, ondernemers, organisaties en inwoners bij elkaar om samen na te denken over een gebiedspaspoort de terreinen. De gemeente speelt een actieve rol door plannen te verzamelen en mee te denken over de mogelijkheden en haalbaarheid van die plannen. Uiteindelijk legt de gemeente het gebiedspaspoort vast.


Spelregels

Heb je een goed idee? Leuk! Aan welke voorwaarden moet je plan voldoen? Je leest het hieronder:


> De terreinpunten gelden voor het bedrijventerrein

> Iedereen mag terreinpunten insturen. Ook als je niet op het terrein woont of werkt.

> Alleen eigenaren en ondernemers die een bedrijfsruimte hebben op het terrein kunnen een pandwens insturen.

> Alleen personen die wonen, werken of eigenaar zijn van een gebouw kunnen zich aanmelden voor de ZKD-board.


De thema's voor de toekomst

Voor het bedrijventerrein is de gemeente vooral op zoek naar ideeën die vallen binnen de thema’s bedrijfsruimte, economie, mobiliteit, leefbaarheid en duurzaamheid. Thema’s waarbinnen de nieuwe plannen vallen.


Aanpak proces:

1. Indienen Dien jouw terreinpunten of pandwensen in. Aanmelden voor de terreinen-board kan via de speciale website voor dit traject van het bedrijventerrein.


2. Ontwerpen

De terreinen-board denkt in vijf ontwerpsessies mee over het gebiedspaspoort voor het bedrijventerrein. Iedereen krijgt de kans om daarop te reageren. Wat doet het terreinen-board?


> Denkt mee over welke verbeterpunten het meest belangrijk zijn voor het gebied en de bedrijven. > Geeft aan welke gebouwen op het terrein veel mogelijkheden hebben. Bijvoorbeeld voor extra bedrijfsruimte.

> Geeft gevraagd en ongevraagd advies over het gebiedspaspoort dat we gaan ontwikkelen.

> Verwerkt de reacties en opmerkingen van andere bewoners of werkenden van het terrein.


3. Vaststellen

De gemeente stelt het gebiedspaspoort vast. De terreinen-board geeft feedback op de inhoud.


4. Aan de slag!

De gemeente en de bedrijven gaan uiteindelijk samen de genoemde ambities in het gebiedspaspoort uitvoeren! Het proces wordt gemanaged door een projectleider van de gemeente en wordt voorgezeten door een onafhankelijk proces-begeleider. In dit geval een lid van de SMRO.


Hermine van den Hoek, bestuurslid SMRO



74 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Stikstof en mediation kunnen niet zonder elkaar

Transities en weerstand vanuit de samenleving gaan hand in hand. De mate waarin een samenleving een transitie accepteert, is bepalend voor de mate van duurzaamheid van de gevonden oplossing. Het drast

bottom of page