top of page
  • SMRO

Nieuwsbrief Najaar 2022

Zojuist is onze nieuwsbrief weer verzonden!


Volle bak

Er gebeurt nogal wat tegenwoordig. Het nieuws krijgt niet eens meer de tijd om oud te woorden. In deze informatie-eeuw moeten we daar dan ook maar tegen kunnen. Ik ga het niet eens noemen, want als u dit leest, is het alweer oud.


Voor iedereen, dus ook voor mediators en procesbegeleiders, draait de wereld snel. En wat het allemaal niet makkelijker maakt, is dat opiniemakers je linksom of rechtsom bestoken met hun opinie. Meningen worden strakker, eisen harder, standpunten onbuigzamer. En iedereen weet op internet zijn of haar gelijk wel te vinden.

Gelukkig zijn er ook organisaties waar af en toe even naar lucht gezocht kan worden. Lucht om adem te halen, na te denken over je probleem, de voors en tegens. Want ook dat doen wij als mediators en procesbegeleiders. Samen met de opdrachtgever nadenken over de ruimte die er is, ruimte in het vaste standpunt, een (kleine) bocht in het onbuigzame standpunt. Zoeken naar ruimte om ook de ander te kunnen horen en tegemoet te komen. En in elk project zit ruimte en in elke ruimte kunnen mensen elkaar vinden.


Zelf ben ik met een groep studenten bezig in een van de armste en ongezondste wijken van Nederland in de gezondste stad van Nederland.

Het blijkt dat de bewoners wel degelijk trots zijn op hun wijk, op letterlijk ‘onbetaalbare’ zaken zoals burenhulp, op het park in de wijk, of alleen maar, op hun rol in het buurthuis, hun baantje in de Plus of op de bakfiets waar iemand zomaar op een mooie zaterdag, op jouw verzoek liefdesbrieven voor je typt. En als je dan ziet dat de vernieuwing en ‘verheffing’ (wàt een woord!) van de wijk niet eens ligt aan hun onwil, of aan onwil bij de gemeente, maar uitsluitend aan de communicatie onderling, is dat dan niet de reden om daar meer aandacht aan te geven?


Laten we de informatie-eeuw nu eindelijk ombouwen naar de communicatie-eeuw!

Dan kunnen de artikelen in deze nieuwsbrief over bezwaarmakers, stikstof een heel stuk korter, en worden we heel druk ….met het overbruggen van de kloof.


Otto Lussenburg

Procesbegeleider MRO


 

In deze nieuwsbrief:

  • Intervisie 'Hoe houden provincies de lijn van Remkes vast?´ over stikstof en mediation

  • Vlaams-Nederlandse dialoog over mediation bij ruimtelijke ontwikkelingen

  • Mediator in de schijnwerper: Carleen Mesters

  • Winactie: win een exemplaar van het boek Doorbreken van impasses

  • Agenda en interessante bijeenkomsten

  • Oproep: Aansluiten bij Stichting MRO? Dat kan!14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page